Indholdsfortegnelse:

Klassisk vakuumrørforstærker: 5 trin
Klassisk vakuumrørforstærker: 5 trin

Video: Klassisk vakuumrørforstærker: 5 trin

Video: Klassisk vakuumrørforstærker: 5 trin
Video: Обзор BMW M8 Competition 2021 - интерьер и экстерьер, цена, звук 2024, Juli
Anonim
Klassisk vakuumrørforstærker
Klassisk vakuumrørforstærker
Klassisk vakuumrørforstærker
Klassisk vakuumrørforstærker
Klassisk vakuumrørforstærker
Klassisk vakuumrørforstærker

Jeg besluttede at bygge en rørforstærker, der arbejder i ren A -klasse, med fordelene ved moderne forstærkere som fjernbetjening, inputvælger eller lampetimetæller. Forstærkerens dimensioner og farver skulle matche Maranz Compact Disc Palyer CD-50 jeg ejede. Omkostningerne ved at bygge forstærkeren skulle ikke overstige $ 500. Lykkedes det at nå ovenstående mål? Gør dig bekendt med materialet og døm.

Formålet med at præsentere min forstærker er at inspirere mine løsninger til folk, der planlægger at bygge lignende enheder.

Denne beskrivelse er ikke beregnet til uerfarne mennesker og tillader dem ikke at bygge en kopi af min forstærker på egen hånd. For at bygge denne forstærker er det nødvendigt at have viden og praksis inden for analog og digital elektronik, et generelt teknisk koncept og bevidsthed om de trusler, der opstår i projektet. Der er fare for livsfare i forstærkeren, SELV EFTER AFSLUTNING AF STRØMKABET. Denne spænding kan få dit hjerte til at stoppe eller endda føre til døden.

Trin 1: Analog kredsløb

Analog kredsløb
Analog kredsløb

Klasse A -forstærkere er kendetegnet ved behagelig lyd, kan lide af audiofiler, men har også ulemper. Deres effektivitet er lav, og de bruger meget strøm. I projektet brugte jeg en simpel ordning som basis, tilgængelig på https://skarabo.net/sid-21-se.htm, som jeg tilpassede mine krav. Forstærkerens hovedelementer er elektronrør og transformere. I mit design brugte jeg en 12AX7 (ECC83) dobbelt triode (L1) og to E84L power pentoder (L2). Forsyningstransformatoren er TSL100/001, og udgangstransformatorerne er TG5-46-666.

Filamentspændingen på L1 -lampen stabiliseres af LM317 -stabilisatoren for at undgå mulig støj fra strømforsyningen til det første forstærkerstadium. Filamentspændingen for L2 -lamper afrettes af en Graetz -bro og glattes med kondensatorer. Anodespænding genereres separat for hver kanal. Værdierne for modstande og kondensatorer i strømforsyninger (RC -filtre) vælges således, at forsyningsspændingen for L2 -lampen er 250V, og L1 -lampen er 220V. For at aflade kondensatorerne i strømforsyningerne efter at have slukket for strømmen, blev modstande forbundet parallelt med terminalerne brugt.

Trin 2: Digital kredsløb

Digitalt kredsløb
Digitalt kredsløb
Digitalt kredsløb
Digitalt kredsløb

Den analoge del er næsten standard for hver rørforstærker og er forståelig for hver rørbygger. Det, der får forstærkeren til at skille sig ud fra de andre, er husets design og den digitale del. Jeg vil kort diskutere den digitale del i dette afsnit. Projektet var baseret på en løsning leveret af JarekC på en af verdens største portaler til elektronik https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2920523.ht… JarekC gjorde et godt stykke arbejde, designede og byggede en rørforstærker driver, der perfekt passer til mine behov. Et førersæt med elementer sammen med print kunne bestilles hos ham. For dem, der er villige til at lave et PCB selv og programmere mikrokontrolleren, henviser jeg til instruktionen "instrukcja_E.pdf" og siden med hukommelsesposter https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2920523.ht… Hjertets hjerte controller er Atmel Atmega16 mikrokontroller. BA6218 -systemet styrer volumenpotentiometermotoren. MBI5026 systemer blev brugt til at styre skærmene.

I min forstærker er driveren ansvarlig for:

- volumen potentiometer motorstyring

- tænde/slukke anodespænding (30 sekunder for filamentopvarmning)

- input vælger kontrol (4 kanaler)

- betjening med fjernbetjeningen (RC5) og knapper på forstærkerens kanal

- overvågning af forstærkerens status

- tæller driftstiden for elektronrør.

Som volumenregulator brugte jeg ALPS motoriseret lineært potentiometer 50k 50KBX2 til Hi End -lyd. PCB til vælger, relæ, taktskifter egen produktion. Jeg brugte resterne fra mine andre lydkonstruktioner, eller jeg brugte et universelt printkort.

Jeg tilpassede controlleren til mine behov ved hjælp af en terminal via RS232 -porten. Controllersoftwaren giver dig også mulighed for at programmere den ved hjælp af knapperne på forstærkerens frontpanel.

Trin 3: Hvordan ser det ud fysisk?

Hvordan ser det ud fysisk?
Hvordan ser det ud fysisk?
Hvordan ser det ud fysisk?
Hvordan ser det ud fysisk?
Hvordan ser det ud fysisk?
Hvordan ser det ud fysisk?

Alle elektroniske komponenter passer i forstærkerhuset. Nogle af komponenterne blev monteret på printkortet, resten blev brugt til rumlig samling, hvilket ikke er usædvanligt i rørkonstruktioner. Jeg brugte afskærmede kabler, der bar lydsignalet. Jeg kørte dem så langt som muligt fra AC -spændingskomponenter. Jeg placerede et fælles grundpunkt i nærheden af output fra anode -strømforsyningerne.

Trin 4: Boliger

Boliger
Boliger
Boliger
Boliger
Boliger
Boliger

Hele forstærkeren vejer 14 kg. Hovedårsagen til dette er granitten, der bruges til konstruktion. Denne sten passer perfekt til messing og rød farve på elektronrørene. Selvfølgelig passede den til CD-50 Maranz. Jeg bestilte stenhuggeren, der stort set beskæftiger sig med konstruktion af gravsten, til at skabe elementer lavet af sort granit. Ved design af granitelementer satte jeg alle monteringshuller til lampebunde og naturligvis ventilationshuller (til køling). Granit er poleret og kanterne slebet. Jeg forbandt granitelementer med epoxyharpiks. Jeg lagde en poleret og lakeret messingprofil mellem disse elementer.

Strukturelle elementer såsom bunddækselhåndtag, frontpanelhåndtag blev limet på to-komponent epoxylim af god kvalitet.

Forstærkeren kommer i kontakt med overfladen med stativer lavet af blødt gummi. Bløde gummiskiver er også blevet brugt til at montere transformere på huset. Specialfremstillet underdæksel (profileret) lavet af aluminium med huller. Luft strømmer frit til forstærkeren gennem hullerne i dækslet for at afkøle forstærkerens varmeelementer.

Transformatorbeklædninger er kopper, der er tilgængelige i handelen, fremstillet af rustfrit stål. Håndtagene er fjernet fra kopperne. Kopperne blev malet med sort pulverlak. Lampeunderlag er metalelementer fremstillet på en drejebænk i henhold til designet. De blev også malet med sort pulvermetode.

De forreste og bageste paneler blev fremstillet af et reklamebureau af et kompositplade (aluminium, polyethylenkerne, aluminium). Jeg designede panelerne i Corel Draw i overensstemmelse med bureauets teknologiske krav.

Displaydækslet er lavet af halvgennemsigtig sort plexiglas.

Trin 5: Planer for fremtiden

Jeg agter at lave den næste forstærker på en lignende måde. Jeg vil bruge mere kraftfulde lamper (6C33C), der også arbejder i klasse A. På grund af vægten vil jeg sandsynligvis blive tvunget til at lave hver kanal i et separat hus. Jeg vil bestemt lave en meget mere detaljeret fotoreportage af projektet og sætte det på portalen.

Anbefalede: